اصطلاحات متداول در بازار مسکن
بازار ملک و مسکن مانند خیلی از حرفه های دیگر دارای اصطلاحات مختص به خود است که در میان مشاوران املاک متداول می باشد . دراین مطلب سعی کرده ایم تا شما را با این اصطلاحات به زبان آسان و خیلی راحت آشنا کنیم.
1- اظهار نامه: نوشته ای است که بر اساس قانون تنظیم میشود و به موجب آن شخص نویسنده، تقاضای قانونیاش را در آن ثبت میکند و توسط مأمور قانون به طرف دیگر اعلام میشود. به عنوان مثال اگر فردی در آپارتمان حق شارژ ساختمانی را پرداخت نکند مدیر ساختمان این حق رو دارد تا با مراجعه به مراکز قانونی اظهارنامه ی خودش را مبنی بر پرداخت نکردن شارژ ساختمان ثبت کند . این تقاضا توسط مامور قانون به طرف دیگر اعلام شده و قابل پیگیری است . همچنین در موارد دیگر می توان به پرداخت نکردن اجاره ماهیانه مستاجر اشاره کرد . که در این صورت مالک این حق را دارد تا با پر کردن برگه اظهار نامه حق خودش را طلب کند.
2- اجاره نامه: قراردادی است که بر اساس آن یک طرف معامله به نام مؤجر ( صاحب خانه ) بخشی از مال یا دارایی خود را در ازای دریافت اجاره بها (مبلغ مشخص در مدت زمان مشخص) در اختیار فرد دیگر ( مستاجر ) قرار می دهد . اگرچه اجاره بیشتر در بازار مسکن کاربرد دارد، اما اختصاصی به آن ندارد و برای اموال منقول مانند خودرو نیز به کار میرود.
3- کاربری ملک: کاربری ملک ، به نوع استفاده از آن ملک گفته می شود . نوع کاربری در سند قید می شود و استفاده دیگر از آن ممنوع است.
4- گواهی پایان کار: بعد از ساخته شدن ساختمان و تکمیل آن ، مامور شهرداری بررسی های لازم را انجام می دهد . و در صورتیکه تمام مراحل ساخت و ساز به درستی و با رعایت کردن نکات ایمنی انجام شده باشد یک گواهی به نام ، گواهی پایان کار برای ساختمان صادر می شود . تایید و گرفتن این گواهی بسیار مهم و ضروری بوده و بدون آن هیچ ملکی حق سند زدن را ندارد.
5- مشاعات: اگر یک ملک چند مالک داشته باشد و هر یک از آن ها میزان معینی سهم در آن ملک داشته باشند ، اما برخی از قسمت های خانه مثل ، پشت بام – حیاط – راه پله و .. به صورت اشتراکی باشد ، به اصطلاح به آن ها مشاع می گویند . مشاعات نیز جمع کلمه ی مشاع بوده که به مجموع بخش های اشتراکی گفته می شود.
6- اِفراز: اگر بنابر هر دلیلی یکی از مالکان مشاع با شرکای دیگر کنار نیاید و بخواهد سهم خود را از بخش های مشترک بگیرد ، باید اقدام به مفروز شدن ملک کند . یعنی ملکی که در ابتدا مشاع بوده و بعد از حالت اشتراکی خارج شده . به این تقسیم کردن ملک ، افراز گفته می شود.
7– بنچاق: بنچاق یک سند عادی است که در گذشته بسیار رواج داشته . بنچاق ها توسط افراد با سواد نوشته می شد و افراد معتمد آن را مهر و امضا می کردند .
8- سرقفلی: عبارت سرقفلی برای املاک تجاری موضوعیت دارد و عبارت است از ، معروف و یا مشهور بودن یک ملک تجاری به یک فعالیت خاص . سرقفلی جزئی از دارایی های نامشهود محسوب می شود.
9- عرصه و اعیان: به هر ساختمانی که روی زمین ساخته می شود اعیان و به زمین ، عرصه گفته می شود.
10- استعلام ملک: به تحقیق کردن راجب سابقه ی ثبتی ملک از مراجع قانونی و ادارات ثبت ، استعلام ملک می گویند .
11- تصرف عدوانی: به خارج شدن مال و یا ملک ، بدون رضایت مالک تصرف عدوانی گفته می شود .
12- ملک ثبت شده: ملکی است که ، نام ملک و حدود مشخصات ملک در دفاتر اداره ی ثبت درج شده .
13- ملک بازداشتی: بازداشت ملک یا ملک بازداشتی ، به ملک هایی گفته می شود که با دستور مقامات قضایی هر گونه خرید و یا فروش آن ملک به صورت موقت و یا دائم وجود ندارد.
از کجا بفهمیم یک ملک بازداشتی است ؟ برای تشخیص این که یک ملک بازداشتی است یا خیر ، می تونید به پشت سند ملک رجوع کنید . در هر دو سند چه تک برگی و چه منگوله دار ، در صورتیکه ملک بازداشتی باشد مشخصات مرجع دستور دهنده کامل قید شده . لازم به ذکر است که بدانید در برخی از سندهای ملک در صورتیکه ملک بازداشتی باشد ، هیچ دلیل و یا مشخصاتی ذکر نشده . بنابراین بهتر است قبل از انجام هر گونه معامله و پرداخت پول جهت استعلام گرفتن ملک و سند آن اقدام کنید . برای اینکار می توانید به نزدیک ترین شعبه دفترخانه مراجعه کرده و از وضعیت ملک جویا شوید.
14- ملک موروثی: ملک موروثی به ملک هایی گفته می شود که بعد از فوت یک فرد به فرزندان یا ورثه آن تعلق می گیرد . ورثه می توانند با همراه داشتن مدارک ، گواهی انحصار وراثت و فرم مالیاتی و اصل سند به اداره ثبت مراجعه کرده و درخواست صدور مالکیت کنند.
15- ملک جاری: ملک های جاری ، املاکی هستند که سند مالکیت ندارند.برای صدور سند مالکیت برای این زمین ، ابتدا آگهی همگانی صادر می شود تا همه مطلع شوند . در صورتیکه فردی ادعای بر این ملک کند می تواند اعتراض خود را ثبت کند.
16- ملک اکازیون: اصطلاحی است که از جانب مشاورین املاک به ملک هایی که موقعیت و شرایط ویژه دارند گفته می شود.
17- تفکیک املاک: تفکیک ملک یعنی ، تقسیم کردن یک ملک غیر منقول به قطعات کوچیکتر . خواه این ملک مشاع باشد یا غیر مشاع.
18- ملک مجهول المالک: به ملک هایی که در دفتر توزیع اظهارنامه به نام شخص معرفی شده اما مالک اقدامی برای ثبت ملک به نام خود نکرده ، ملک ، مجهول المالک می گویند . صاحب این ملک می تواند با مدارک خود به دفترخانه جهت ثبت ملک اقدام نماید.
19- سند تعویضی: ممکن است بر اثر اتفاقاتی سند یک ملک آسیب ببیند یا از بین برود در این صورت مالک می تواند لاشه ی سند را به اداره ثبت برده و تقاضای صدور مجدد کند.
20- سند معارض: اگر برای یک ملک دوبار سند مالکیت صادر شود ، سند دوم را سند معارض می گویند که برای ابطال مجدد آن صدور حکم قطعی از دادگاه قانونی لازم است . تا زمانی که حکم دادگاه مبنی بر صحت دوم صادر نشده است به میزان تعارض سند دوم ، سند معارض گفته می شود.